18 januari 2019

Dag 8 Donderdag 17 januari 2019 Trinidad -Santa Clara


We zaten voor het eerst in Trinidad niet bij mensen thuis maar in een vrij zakelijk hotel met ongemotiveerd personeel. Ook dat is Cuba. De Cubanen verklaren dit als volgt: ‘De overheid doet alsof ze me betaalt, dus doe ik alsof ik werk’. Ik snap het wel, maar met wat vriendelijkheid naar een toerist haal je wel meer CUC binnen aan fooi volgens mij. Een kanttekening hierbij is wel dat ze van alle extra inkomsten 90% moeten afdragen aan de staat en 10% mogen houden.
Trinidad laten we achter ons, we reizen door naar Santa Clara vandaag. We rijden een mooie route door de bergen waar we een groep gieren op de weg zien zitten. Dat kan maar één ding betekenen. 
Hier ligt een dood beest. Terwijl we dichterbij komen zien we dat het een (zwerf) hond is die is overleden.  Met gemengde gevoelens observeren we de gieren totdat een touringcar met een hoog Zonnestein gehalte het beeld verstoort en de gieren er vandoor gaan. We rijden verder en komen rond de middag aan in Santa Clara. De stad die onlosmakelijk verbonden is met Che Guevara, doordat hij hier in ’58 de slag tegen generaal Batista won en het communisme kon zegevieren. We bezoeken het Che Guevara monument en mausoleum, waar de door Che
gebruikte kleding, geweren en andere eigendommen ter nagedachtenis herinneren aan deze overwinning. Ze zeggen dat ook de resten van Che hier liggen begraven. We discussiëren met elkaar of we Che nu een held vonden of een terrorist. De conclusie was vanuit welk perspectief je het bekijkt en we laten onze mening even in het midden.We laten ons vanaf het monument met paard en wagen terug naar het centrum brengen. Tijdens de rit krijg ik steeds meer afschuw van deze taxivorm. Cubanen gaan iets anders om met paarden dan dat wij gewend zijn. De straten zijn glad door lekkende olie uit de auto’s waardoor het paard af en toe de grip op de weg kwijt raakt met zijn benen en bijna onderuit gaat. We besluiten dan ook dat dit de eerste maar ook gelijk de laatste rit was met een paard en wagen. We laten ons afzetten op het plein Leoncio Vidal waar we al kijkend naar de vele mensen op een terras wat drinken. De hostel waar we deze nacht verblijven is een verademing vergeleken bij de vorige. Super vriendelijke mensen die ook nog hun best doen om iets moois van het eten te maken met de weinig middelen die ze hebben. Een mooie afsluiting van deze dag.