12 januari 2019

Dag 2 Vrijdag 11 januari 2019 Holguin – Santiago de Cuba


Ik begin maar met vergeten of verloren, dan hebben we dat deze vakantie hopelijk ook maar weer afgevinkt. Manlief heeft voor zijn verjaardag vorig jaar een mooi vogelboek van Cuba gekregen van zijn zoon Lennart. Leuk om de gespotte vogels op te zoeken tijdens onze reis. Maar ja, dan moet je het wel meenemen.  Ik ben benieuwd hoe paraat de kennis is op Cuba bij Peter zonder boek. Met het tijdverschil van 6 uur hebben geen moeite gehad. We zijn als een blok in slaap gevallen gisterenavond en werden vanmorgen rond 6 uur wakker. We worden rond 9 uur opgepikt door de taxi die ons naar het verhuurbedrijf REX brengt waar we voor de rondreis onze auto hebben gehuurd. Vol verwachting klopt ons hart, want wat we allemaal hier zien rijden maakt het des te spannender wat er voor ons bedacht is.
Onze verbazing is dan ook groot als er een spiksplinternieuwe Mercedes A160 komt voor rijden.
Hij is nog geen 3 maanden oud. Na alle papieren te hebben afgehandeld vertrekken we naar onze eerste bestemming in deze trip. Santiago de Cuba!
Het is een rit van ongeveer 130 km waar we bijna 3 uur overdoen. In Cuba kom je op de weg van alles tegen (ook op de snelweg). Er lopen vaak mensen, dieren,  en er zitten met regelmaat behoorlijke ‘potholes’ (gaten) in de weg. Daarnaast is er weinig tot geen bewegwijzering en is een navigatiesysteem verboden. We hebben daarom vooraf een app gedownload op onze telefoon (Maps.me) waarmee we goed uit de voeten kunnen. Maar verkeerd rijden kunnen we goed tijdens onze reizen (dus we houden je op de hoogte).
Aangekomen bij de Casa worden we blij verrast.
Het is super mooi en de eigenaar spreekt vloeiend Engels. We brengen onze spullen in de kamer en rijden vervolgens naar het centrum. Stad verkennen, wifi kaarten kopen en Mojito's drinken.
Het is warm, rond de 28 graden maar voelt aangenaam aan. Santiago de Cuba wordt ook wel ‘de wieg van de revolutie’ genoemd. De stad ligt aan zee en is qua inwonertal de tweede stad van Cuba. In 2012 veroorzaakte tornado Sandy hier veel schade. In de buitenwijken is de schade nog steeds zichtbaar.