11 januari 2019

Dag 1 Donderdag 10 januari 2019 Amsterdam-Holguín Cuba


We zijn er! Na een vlucht van 10 uur landen we rond 12.00 Cubaanse tijd in Holguín. Het paspoortcircus kan beginnen. Een bijzonder tafereel, waar we twee uur van mogen genieten. We staan met veel Cubanen in een enorme rij voor de douane.  Om voor mij onduidelijke redenen lopen er mensen in witte jassen met stethoscoop rond (dokters?) en verpleegsters in uniform met een ouderwets verpleegsters kapje op hun hoofd. Ik zie één verpleegster in een uniform van 20 kilo geleden met moderne zwarte opengewerkte netpanty’s eronder . Het is niet verzonnen maar echt waar, en hilarisch om te zien.
Ze nemen van de Cubanen ingevulde formulieren in en verzamelen die tot een grote stapel op hun tafel. Wat ze er voor de rest mee doen, geen idee. We moeten zelf om de beurt naar een loket om alle papierenhandel (visum, verklaring gezondheidsverzekering enz.) af te werken. Bij het naar buiten lopen op de  luchthaven is het echt alsof we in een andere wereld zijn beland. We staan op een oud pleintje waar  het wemelt van de oldtimers, paard en wagens en oude taxi’s. Het klopt gewoon met alle plaatjes uit de boeken. Gelukkig staat er iemand van Riksja om ons op te vangen die een beetje Engels spreekt. Ze loopt met ons mee naar de bank om geld te wisselen. Want dat is wel even een dingetje hier. Je kan niet vanuit Nederland geld regelen, dat kan alleen in het land zelf geregeld worden. Je moet je euro’s contant meenemen en in Cuba omwisselen. Pinnen is mondjesmaat in opkomst. Maar zie je een pinautomaat dan wil dat niet zeggen dat hij het doet, en of er geld in zit. Dus lopen we met een flinke stapel euro’s naar de balie medewerker van de bank voor een wissel.
Alle  briefjes worden handmatig nagekeken en 2 worden er afgekeurd voor de wissel (1 biljet klein balpenstreepje en de ander klein minuscuul scheurtje). Vervolgens krijgen we er een enorme stapel CUCS  voor terug. Ik voel me net Dagobert Duck  Het is een stapel van wel 15 cm hoog van  biljetten.
Onderweg naar de Casa val ik van de ene verbazing in de andere, zoveel bijzondere soorten van vervoer. Maar daarover later meer. Voor nu ploffen we  lekker in de binnentuin van de Casa in een stoel en laten we de dag even bezinken. Morgen meer!