24 januari 2019

Dag 12 maandag 21 januari 2019 Playa Larga – Vinales


En ja hoor, ook vandaag weer vroeg uit de veren. Rond 09.00 uur trekken we te paard met een gids door de tabaksvelden van Viñales. Het zijn ontzettende lieve paarden en zien er goed verzorgd uit. Dit in tegenstelling van de paarden die we in Trinidad zagen. Ik stap dus met een goed gevoel (en hulp van een knappe Cubaanse gids) op het paard. We rijden over slingerpaden door de akkers waar van oktober tot maart de tabak wordt verbouwd. We komen langs veel hutjes waar de tabaksbladeren worden gedroogd. In de oogstperiode hangen de schuren vol en komt een ambtenaar de hoeveelheid tabak bepalen, want de opbrengst is voor 90% voor de staat. Tegen die tijd hebben de boeren op allerlei onzichtbare
plekken tabak verborgen. De boeren verkopen dit aan de voorbij hobbelende toerist zodat ze wat extra inkomen hebben. Een boer laat zien hoe ze de sigaren rollen en wat de beste sigaren zijn uit de planten. Uiteraard mogen we daarna een sigaar proeven en koopt mijn man, vers van pers, een kleine voorraad  sigaren voor thuis (per persoon mag je maximaal 50 sigaren mee uit Cuba nemen). 

In de middag gaan we naar een uitzichtpunt over de Viñales vallei nabij hotel Jazmines. Daar staat een echte Cubaanse band muziek te maken. We ploffen lekker op het terras daar en genieten van deze vrolijke muziek en van de toeristen die denken dat ze een salsa kunnen dansen.