08 januari 2019

Klein stukje geschiedenis...



De Republiek Cuba is een land in het Caribisch gebied dat ten zuiden van de Amerikaanse staat Florida ligt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken bestaat Cuba niet uit één eiland, maar uit ruim vierduizend eilanden. De meeste van deze eilanden zijn klein tot zeer klein en vrijwel allemaal onbewoond. Veruit het grootste eiland heet wel Cuba, net als het land zelf. Hier woont ruim 99% van de bevolking van het land.
Cuba is één van de laatste landen ter wereld waar het communisme de basis vormt voor de staatsinrichting. Het communisme is in 1959 ingevoerd nadat Fidel Castro de macht overnam.
Het communisme heeft als basisprincipe dat er ongelijkheid en privé-bezit zoveel mogelijk beperkt wordt. In plaats daarvan is er zoveel mogelijk van de staat en wordt dat zo gelijkmatig mogelijk over de bevolking verdeeld. Er zijn wel wat verschillen, maar in principe zou het niet mogelijk moeten zijn dat een chirurg tien keer zoveel bezit als een schoonmaker. 

Kenmerkend voor een communistisch land zoals Cuba is dat de overheid redelijk wat zaken gratis verstrekt aan de bevolking zoals onderwijs en gezondheidszorg. Een ander kenmerk is dat de overheid geen echte oppositie en tegenspraak duldt. Er is geen vrijheid van meningsuiting. Wie zich fel uitspreekt tegen de regering of het socialistische systeem die kan daarvoor gearresteerd worden. Dit is mede de oorzaak dat veel Cubanen het land ontvlucht zijn nadat Castro aan de macht kwam. Het waren in het begin vooral de rijkere Cubaanse families die met name richting Florida gevlucht zijn. In de loop der jaren kwam er meer balans in de sociale klasse van de vluchtelingen.
Hoewel Cuba samen met Noord-Korea als laatste landen nog als echt communistisch gezien wordt, zie je ook in Cuba dat het land steeds meer kapitalistische trekjes begint te krijgen. Door het geld dat van buitenaf naar binnenkomt is er een schaduweconomie ontstaan waar steeds meer geld in rouleert. Je ziet dan ook een groter wordende groep Cubanen die het beter heeft dan de gemiddelde inwoner van Cuba. De versoepeling van het embargo van de Verenigde Staten tegen Cuba onder het bewind van voormalig president Barack Obama heeft dit proces versterkt.